Hulpmiddelen aanvragen in Nederland kostbaar en ingewikkeld

Ik hoor vanuit Den Haag niets anders dan bezuinigingen en helemaal voor ouderen, chronisch zieken en de zorg uiteraard.
Nou laat ik dan maar eens even klagen want er kan inderdaad bezorgd worden en op zo’n manier dat het ook nog eens prettiger wordt voor de groep chronisch zieken en gehandicapten.
Dat is heel makkelijk stop de bureaucratie, haal al die tussenpersonen eruit en zorg dat de prijs van hulpmiddelen via de zorgverzekering net zo zijn als dat je ze als particulier aanschaft, want er zit een behoorlijk toeslag op.
Vorig jaar bleek mijn stoel niet langer goed voor mij, dit is een relax/sta op stoel aangemeten op mijn lijf, dus dan bel je de zorgverzekering en krijg je te horen dat je gewoon een formulier moet invullen en zelf een offerte kan regelen via een speciaal bedrijf en dan krijg je wat bedrijven en ga je aan de slag…..dan begint de kosten teller te lopen.

· Oktober 2011 contact zorgverzekering
· Oktober /November 2011 papieren zorgverzekering
· December afspraak met leverancier voor offerte
· 5 januari 2012 ga ik naar Rotterdam musculair neuroloog
· Maart 2012 alles rond en op de bus
· Mei 2012 afwijzing ivm niet complete aanvraag
· April bezoek huisarts voor verwijzingen revalidatie arts en ergotherapeut
· 8 Juni afspraak revalidatie

Die brief is dus gekomen en vandaag mag ik dan naar de revalidatie arts, ze heeft al een dossier dat er al was van me en toch moet je nog van alles toelichten, voorop gesteld dat deze vrouw erg begripvol was moet je toch weer alles herhalen.
In kort tijdsbestek vliegt er 41 jaar voorbij en doet ze wat onderzoekjes die iedereen elke keer wil doen, loop eens wat, armen boven je hoofd, ga eens liggen, sta eens op en de rest van het rataplan.
Aan het eind van het gesprek komen we op hoe nu verder want het enige dat ik echt wil is de stempel en handtekening en deze arts begrijpt het gebeuren en we spreken af dat ze achter de schermen overleg heeft met de ergotherapeut en mij ten alle tijden telefonisch kan en mag benaderen om te zien hoe het gaat en we nog een afspraak maken nadat de aanvraag voor de stoel is afgerond om te bespreken hoe het is gegaan.
Hier kan ik meeleven, ik vind dit echt een tijd en geld verspilling want wat begrijpt men nou niet aan een progressieve en ongeneselijke spierziekte…ik wordt nooit beter, het wordt alleen slechter dus , er is niets aan te doen.
Er komen alleen maar dingen bij nu heb ik een spierziekte Pompe II (Alfaglucosidase Deficientie II), spierdystrofie, RSI klachten, artrose in nek en rug, scoliose (vergroeiing rug), schildklier die niet goed functioneert, Osteoporose (botontkalking) tekort aan vitamine D3.
Kortom heel pakket en dat zorgt ervoor dat ik steeds minder spierkracht heb, snel moe ben en veel pijnklachten heb.
Nu is het dus weer wachten op een uitnodiging van de ergotherapeut en dan afwachten hoeveel bezoeken dat kost om die papierwinkel af te handelen.
Geloof me al ik zeg dat aanvragen van hulpmiddelen niet simpel is, dan heb ik het dus niet alleen over de zorgverzekering die zichzelf werkelijk op kosten jaagt, maar ook over gemeente Lelystad.
Ik ben ook al sinds vorig jaar bezig ben om de scootmobiel om te ruilen voor een elektrische rolstoel, omdat de scootmobiel niet langer voldoet en functioneel is voor me.

· September 2011 contact Gemeente Lelystad
· September 2011 contact MO Kantoor
· Oktober berg papierwerk MO Kantoor
· November specialist MO Kantoor op bezoek
· December Welzorg komt met specialist
· December Welzorg komt rolstoel passen
· Ik geef aan dat de passing in te kleine rolstoel niet werkt en dat deze niet voldoet aan wat ik nodig heb.
· December Welzorg levert de rolstoel
· Ik heb nu gloednieuwe rolstoel die niet voldoet
· Januari contact Gemeente Lelystad
· Januari terug naar MO Kantoor
· Januari contact specialist MO kantoor via telefoon
· Januari komt verslag van specialist van gesprek november, verslag is niet correct
· Januari nieuwe aanvraag voor aanpassing ingediend berg pappierwerk
· Februari oproep van Gemeente Lelystad voor gesprek over rolstoel
· 23 februari gesprek van een dik uur advies luidt stoel vervangen cq aanpassen
· Maart brief dat Welzorg het overneemt en contact zal opnemen
· 18 april specialist van Welzorg om te praten over hoe en wat
· specialist die onafhankelijk is en ingehuurd door Welzorg…..kosten zeker niets maar ok weer een heel gesprek en weer alles op tafel inmiddels weet half Nederland die in zorg werkt wat ik mankeer en wat de beperkingen zijn.
Dan krijg ik te horen dat hij de Gemeente moet laten weten of er noodzaak is dat ikz zelfstandig in en uit de stoel kom……..of dat er misschien een goedkopere oplossing door bv een katheter te nemen zodat ik niet naar wc hoef en als ik grote boodschap moet doen een hulp kan bellen.
Ik wordt dan echt niet goed en vraag of die man beseft wat een katheter voor probleem zal zijn ontstekingen aan blaas, hij moet erin en eruit gehaald worden door verpleegkundige die geld kost en iemand die problemen heeft met ontlasting op te houden kan niet even iemand bellen en wachten tot die komt om haar op de wc te gaan zetten.
Het wordt een fraaie discussie waar de meest gekke voorstellen en oplossingen langs komen, maar uiteindelijk krijg ik te horen dat er iets met de stoel moet veranderen en dat hij nu moet gaan uitzoeken wie dat gaat betalen en verantwoordelijk is Welzorg of de Gemeente Lelystad.
· Begin Mei bel ik Welzorg over hoe de stand van zaken is en hoor ik dat er andere stoel is besteld en binnen is, aangepast wordt en dan geleverd zal worden, daar wachten we dus op

Vanavond twitterde Arnold Pechtold over de discussie die er op tv was over sparen voor je oude dag tussen Pia Dijkstra (D66) en Karen Gerbrandts (PVV) want de kosten worden te hoog.
Men wil dat jezelf mee gaat betalen van je spaargeld aan de zorg van later.
Ondanks dat ik het eens ben met het feit dat de kosten voor zorg de pan uit rijzen denk ik dat er meer en betere manieren zijn om kosten te besparen lees mijn relaas nog maar eens door hierboven.
Al de partijen in de vorm van specialisten en tussenliggende onafhankelijke medische diensten die nu bezig zijn met alleen al een aanvraag voor rolstoel kosten zeker niets?
Tot slot de ABWZ is wel zo dat je heel veel inlevert van je inkomen door een hoge eigen bijdrage en je enkel zak en kleedgeld over houdt en daarmee bekostigd de oudere toch al grotendeels zichzelf of niet dan?

Nu is het wachten op allerlei brieven, nog meer gesprekken en specialisten…….of heel misschien een rolstoel cq aangepaste stoel zonder verder veel gedoe.

Dit bericht is geplaatst in Dagelijks Leven, Pompe. Bookmark de permalink.

Geef een reactie