Monique & Johannes Pijnacker Hordijk Een kijkje in ons leven

31mrt/160

Discussie met Belastingdienst

Ok ik ga eens even mijn gal spugen, want ik wordt nu toch echt een beetje zwaar geïrriteerd door de belastingdienst. Al jaren vul ik zonder problemen zelf mijn belasting aangifte in, maar nu over jaar 2015 lukt het niet. Ik deed het eerst altijd met programmatje en nu dus gewoon online. Een groot deel is al vooraf ingevuld en controleer ik en dat gaat prima, maar dan wil ik zorgkosten gaan aftrekken en  dan gaat het mis. Het programma geeft een drempelbedrag aan en alles daar boven moet dus aftrekbaar zijn. Ik zit er een eind boven dus  vul het in, maar er gebeurt niets, de uitkomst is  net zo als ik geen zorgkosten aftrek. Ik ga nareken of het drempelbedrag klopt dus zoek hun formule op en ja die klopt. Ik bel dan de belastingdienst op en er volgt een gesprek van meer dan een uur, hele aardige mevrouw die van alles vraagt en narekent en op de zelfde uitkomt als ik: "Er iets mis gaat"
Dan vraagt ze me de hele aangifte te verwijderen en opnieuw te beginnen, wat ik eigenlijk flauwekul vind gezien ik het online doe en dus alles op hun  systeem gebeurt en met hun formules en daar heeft mijn input geen invloed op, ik vul in en hun systeem antwoord. Maar ok ze zegt dat het wel kan uitmaken dus ik verwijder alles en begin weer opnieuw. Helaas hetzelfde gebeurt dus weer bel ik hun op en krijg nu een meneer, tja die weet van niets dus ook dat gesprek weer helemaal van voor af aan, ook hij rekent dingen na en komt tot de conclusie die zijn collega en ik ook hebben: "Er iets mis gaat"  Dan vraagt ook hij of ik opnieuw het wil verwijderen, als ik meld dat ik dat al gedaan heb zegt hij ja maar ook de pc opnieuw opstarten, ik lijk wel even goed BLONT, maar ik doe het. Ondanks dat ik besef dat dit eigenlijk nergens op slaat heb ik het gedaan, ik wordt nu beetje simpel van mezelf en hun systeem. Koffie gepakt en weer opnieuw ingevuld en jawel hetzelfde probleem en weer bel ik.....nu krijg ik na weer een heel gesprek en uitleg,  (gelukkig zegt deze het niet na te willen gaan hij vertrouwd op zijn collega's) een aantal opties:
1. Ik mag het zo insturen en dan vind het controle programma het wel.  Ok leuke maar het programma meld niets fout dus waarom zou dat zo goed komen?
2. Ik ka het op papier doen. Ja ook leuk met mijn spierziekte  is schrijven lastig en daarbij ik wil het online kunnen doen, dat moet toch iedereen straks?
3. Ik kan afspraak maken voor hulp bij invullen. Ok dan moet ik dus wel naar Almere en omdat we gezamenlijk invullen met zijn tweetjes, dus Johannes moet op zijn minst middag vrij nemen en dan samen naar Almere en hopen dat het gebouw rolstoel toegankelijk si want dat kan hij me niet vertellen. Goed ondanks dat ik het altijd zelf doe en ik dit  niet fijn vind, stem ik toe en wil afspraak maken. Dan moet ik eerst weer wat vragen beantwoorden alvorens ik weer doorverbonden wordt. Daar mag ik dan weer uitleggen wat het probleem is.

Hele geduldig meld ik dat het programma een hoger drempelbedrag hanteert dan die zelf aangeeft en wij en twee mensen van de belastingdienst op uit komen. Dat het goed is berekent via hun formule maar  het programma pas actie onderneemt bij een verschil van 2220 euro! Dat bedrag is groot en ik wil weten hoe dat komt. Telt misschien spaargeld, het huis of iets anders mee? Nee zegt hij en dan stel ik dus dan zit er fout in jullie programma ook nu wordt het nagerekend en hoppa ook hij komt er niet uit dus afspraak.

Hele dag verder denk je ok afspraak en dan lost dit wel op maar nee hoor nu  komt die terug na me in de wacht te hebben gezet  dat hij me niet mag helpen want Johannes is ondernemer. Johannes is geen ondernemer hij is al jaren lang in loondienst. Ik leg meteen uit dat ik wel weet waarom dit weer opduikt, dit komt door jullie zelf want ik heb zonnepanelen en kreeg daar subsidie voor in 2014 en dat moest toen van jullie en de staat verplicht via zakelijk account maar dat maakt Johannes dan nog geen ondernemer. Nou dat weet deze beste man niet en warrig verhaal komt naar voren, maar in ieder geval gaat hij het laten uitzoeken en maandag wordt ik dan terug gebeld of Johannes al dan niet een ondernemer is en of ik al dan niet geholpen ga worden.

Ik begrijp dat het ingewikkeld is een belasting systeem, maar de rekenformules en cijfers zijn zwart wit en ik vraag me dus nu echt af  of ik gek wordt want drie mensen van de belastingdienst en wij  komen tot de conclusie dat het programma ergens iets doet wat wij overslaan en nergens is te vinden en dat verhoogd mijn zorgkosten aftrek drempel wel even met 2220 euro en dan lijkt het me toch duidelijk dat ik dat wil begrijpen en uitgelegd wil zien. Vroeger kon je alle berekeningen terug zien en narekenen maar dat is niet meer zo,  ik wil gewoon duidelijkheid en blijkbaar kan de belastingdienst die tot nu toe niet geven en dat accepteer ik niet en dus wordt er niets ingestuurd of ondertekend tot dit is opgelost! Als mijn drempel hoger is dan het programma en de berekeningen aangeeft moet daar een reden voor zijn en ik wil die reden! Pas als ik die reden heb kan ik verdergaan met invullen en ondertekenen en versturen.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Geef een reactie

Nog geen trackbacks.