Pompe patiënten weer in het nieuws

Zo ik krijg al weer van diverse kanten mails en reacties en gezien de aard ga ik die uiteraard niet zichtbaar maken.
Post  beleefd en met je eigen email adres en dan geen probleem dan laat ik alle , ja ook boze reacties toe.

Volkskrant 7 mei
Pompe-patiënte is consultant van fabriek geneesmiddelen

Algmeen Dagblad 7 mei
Patiënt werkt als consultant geneesmiddelen fabrikant

Elsevier 7 mei
Pompe patiënt ontmaskerd

OK dit is wel genoeg, duidelijk is dat deze vrouw die al jaren heel actief in de wereld van Pompe patiënten, niet slim is geweest en haar vele media optredens in twijfel zullen worden getrokken. Feit blijft dat het medicijn voor de patiënten wel degelijk werkt, ook voor mij. De dubieuze dubbele rol van deze vrouw zegt niets over de feiten, onderzoek en resultaten.  Ik snap dat mensen nu veel in twijfel trekken, maar ik ben ten eerste niet deze vrouw en ten tweede zoals ik al aangaf heb ik heel veel baat bij de middelen. Dus laat dit aub een individueel geval zijn en trek niet alle Pompe patiënten nu over de zelfde kam.

ErasmusMC: Medicijn tegen Pompe werkt
Patiënten en artsen weten het al lang, maar het is nu ook onomstotelijk bewezen: het medicijn tegen de ziekte van Pompe werkt.

In de discussie rond de vergoeding speelde het een grote rol: de een beweerde dat het medicijn werkte, de ander zei dat het alleen bij baby’s werkte – en dan nog maar een klein beetje. Uit lang lopend internationaal onderzoek is nu overtuigend vast komen te staan dat de medicijnen werken bij baby’s en bij volwassenen,

Bij ongeveer 90% van de kinderen en volwassenen leidt enzymtherapie tot stabilisatie of verbetering van de spierkracht. Bij het merendeel heeft de therapie ook  stabilisatie van de longfunctie als resultaat. Vandaag is Nadine van der Beek gepromoveerd op haar onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling van de ziekte van Pompe.

Tot enkele jaren geleden was de ziekte van Pompe onbehandelbaar: baby‘s met de ernstige vorm van de ziekte overleden vrijwel altijd in het eerste levensjaar en de meerderheid van de kinderen en volwassenen met een ’milder’ ziektebeloop raakten in de loop van de ziekte rolstoelgebonden en kregen ademhalingsondersteuning.  Sinds 2006 is deze behandeling, waarbij het enzym wordt toegediend, beschikbaar voor alle patiënten.

In de afgelopen jaren werd het merendeel van deze patiënten behandeld met enzymtherapie met alfa-glucosidase. Uit het onderzoek van Nadine van der Beek blijkt dat enzymtherapie leidt tot stabilisatie of verbetering van de spierkracht, en bij het merendeel van de patiënten tot stabilisatie van de longfunctie. Dit betekent een grote sprong voorwaarts in de behandeling van de ziekte en verandert het toekomstperspectief voor veel patiënten aanzienlijk.

Sinds 2004 zijn in een groot onderzoek meer dan 100 kinderen en volwassenen met de ziekte van Pompe nauwkeurig gevolgd. Gekeken is naar het natuurlijk beloop van de ziekte en de effecten van enzymtherapie. Zonder enzymtherapie bleek er sprake van een verdere afname van spierkracht en van de longfunctie. Uit het onderzoek bleek dat ook andere kenmerken tot de symptomen van de ziekte kunnen horen, zoals een afhangend ooglid, afstaande schouderbladen, en zwakte van de aangezichtsspieren. Van der Beek: “Deze kenmerken worden vaak niet herkend als onderdeel van de ziekte, reden waarom het gemiddeld ruim 7 jaar duurt voordat de juiste diagnose wordt gesteld.”

Prof.dr. Ans van der Ploeg, hoofd van het Centrum voor Lysosomale en Metabole ziekten: “In een tijd van heftige politieke discussie over de kosten in gezondheidzorg, en waarin  wetenschappelijk onderzoek in ons land flink onder druk staat, is het onderzoek van Nadine van der Beek van groot belang. Zij laat zien dat door vasthoudendheid en een flinke dosis gedrevenheid, door wetenschappelijk onderzoek veel winst te behalen is op het gebied van neuromusculaire ziekten. Maakten we met de ziekten als HIV en op het gebied van de oncologie al eerder belangrijke stappen in behandeling, voor neuromusculaire ziekten staan we wat dat betreft nog aan het begin. “

Van der Beek: “Er zijn ook nog veel prangende vragen. Daarom is er alle reden om onderzoek naar behandeling van de ziekte van Pompe en andere spierziekten in samenwerking met internationale collegae voort te zetten. Wat dat betreft staan we nog maar aan het begin van een nieuw, maar uitdagend tijdperk in de behandeling van erfelijke neuromusculaire aandoeningen.”

23 april 2013

 

Dit bericht is geplaatst in Dagelijks Leven, Pompe. Bookmark de permalink.

2 reacties op Pompe patiënten weer in het nieuws

 1. Germa schreef:

  Hi Monique
  Ik moest inderdaad meteen aan je denken toen ik het las vanochtend en dacht nog de reacties zullen wel weer loskomen. Niks van aantrekken hoor… je weet zelf wel beter!
  Liefs
  Germa

 2. Schanulleke schreef:

  Dit lijkt me vreselijk voor je, want je bent – denk ik – nu toch bang dat een verhaal als dat van Maryze blijft hangen en straks een rol speelt als de politiek over vergoeding van het middel gaat praten. Sterkte!

Geef een reactie