Pompe / Fabry patiënten brengen winst zorgverzekeraar in gevaar!

Minder winst zorgverzekeraars
04/04/12
Bron: Het Financieele Dagblad

De zorgverzekeraars hebben in 2011 minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Ze hielden vorig jaar gezamenlijk €619 miljoen over, tegen €737 miljoen in 2010. Dat blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van de Nederlandsche Bank (DNB).

 

Waarom het resultaat is gedaald, en bij welke verzekeraars, blijkt niet uit het overzicht van de centrale bank. Het zou kunnen dat de verzekeraars minder opbrengsten hebben gehaald bij beleggingen, of dat ze minder overhielden aan de zorgpremies.
De solvabiliteit van de zorgverzekeraars is wel licht gestegen. Deze lag eind 2011 op 218% van het door DNB vereiste niveau, waar dat een jaar eerder 212% was.

Meer solvabiliteit vereist
Dit jaar is de solvabiliteitseis voor zorgverzekeraars opgeschroefd van 9% naar 11%. DNB vond dat nodig omdat de verzekeraars door een aantal stelselwijzigingen in de zorg meer risico gaan lopen. Vanaf volgend jaar worden de eisen waarschijnlijk, door nieuwe Europese regels, opnieuw verhoogd, maar het is nog onduidelijk hoeveel meer eigen vermogen de verzekeraars dan verplicht moeten aanhouden.
Alleen Achmea heeft tot nog toe de boeken over 2011 geopend. De winst van de divisie zorg van deze verzekeraar steeg met 26% tot €326 miljoen.

Dit bericht is geplaatst in Dagelijks Leven, Pompe. Bookmark de permalink.

Geef een reactie