Een beetje vreemd maar wel lekker

Als lid van Buzzer.nl test ik producten, dit kan van alles zijn en deze keer is het een nieuwe smaak van bier.

Waar komt het vandaan?
Wieckse Rosé werd in 2005 bedacht door Eric Dias d’Ullois, Brand Manager speciaalbieren van Heineken. Het bier is bedoeld voor mensen die niet echte bierdrinkers zijn, maar een zoeter speciaalbiertje wel lekker vinden. In Nederland zijn dit veel vrouwen.
Voor het brouwproces ging Eric naar de Affligem Brouwerij in Opwijk, bij Brussel.
Met de expertise van vrouwelijke brouwmeester Ellen werd Wieckse Rosé ontwikkeld.

Het is een puur natuurlijk biertje en er worden alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt. Dit is volgens brouwmeester Ellen de reden dat haar biertje de concurrentie wel aankan met soortgelijke biertjes, die soms nogal zoet smaken door de kunstmatige ingrediënten.

Kleur bekennen
In de ontwikkelfase van Wieckse Rosé werd veel gebruik gemaakt van smaakpanels om de gebruikte vruchtensappen en het brouwproces af te stemmen. Bij smaakpanels wordt aan consumenten hun mening gevraagd over smaak, waarbij ze niet weten welk product ze voor zich hebben.
Hoe donkerder de kleur in de tests, hoe zoeter de mensen het vonden. Zo zie je dat er veel factoren komen kijken bij het brouwen van het perfecte biertje.
Het toeval wil dat Buzzer Fregje1970, die ook mee geweest is naar het brouwerij bezoek, ook heeft meegedaan aan een van de smaaktesten voor Wieckse Rosé.
Er zijn soms kleine kleurschommelingen in Wieckse Rosé. Dit is inherent aan een natuurlijk brouwproces.

Wieckse Rosé is dan misschien niet alleen voor vrouwen, maar bij de brouwerij zou je wel kunnen zeggen dat deze wordt geregeerd door vrouwen.
Naast brouwmeester Ellen zijn er meerdere vrouwen die het reilen en zeilen van de brouwerij onder controle houden.
Ellen is trouwens afgestudeerd bio-ingenieur aan de Universiteit van Leuven. Ze heeft het vak geleerd van de befaamde brouwer Pierre Celis.
Er wordt wel gezegd dat de vrouwen de touwtjes in Opwijk stevig in handen hebben.
Het is dan ook niet zo gek dat veel vrouwen Wieckse Rosé ook erg lekker vinden.

Verboden vruchten
Een van de belangrijke redenen voor de smaak van Wieckse Rosé is de combinatie van vruchtensappen, die met het witbier vermengd wordt. De precieze samenstelling is een geheim van de brouwers.
Misschien dat met veel proeven er ontdekt kan worden welke vruchten gebruikt worden

Maak(t) je niet dik
Veel mensen schatten het aantal calorieën in bier hoger in dan het in werkelijkheid is
Een glas bier bevat minder calorieën dan een glas halfvolle melk of appelsap. Ook wijn wordt door velen gezien als minder dikmakend dan bier. In werkelijkheid bevat wijn echter meer calorieën dan bier al is de hoeveelheid per glas ongeveer gelijk, omdat bierglazen groter zijn.
Verschillend onderzoeken tonen ook aan dat verantwoorde alcoholconsumptie een gunstig effect kan hebben op de gezondheid. Het verkleint bijvoorbeeld het risico op hart-en vaatziekten.
Dit geldt voor alle alcoholhoudende dranken, maar dat is onbekend bij veel Nederlanders

Wieckse of niet?
Wieckse Witte komt oorspronkelijk uit het gezellige Maastrichtse stadsdeel Wijck en dat spreek je op z’n Limburgs uit als ‘Wieck’.
Sinds 1857 staat de Stadsbrouwerij de Ridder, waar Wieckse werd gebrouwen, in deze wijk. Nu is Den Bosch de plaats waar Wieckse Witte gemaakt wordt.

Wieckse Rosé wordt, ondanks de naam, niet gebrouwen met Wieckse Witte als basis. De basis voor Wieckse Rosé is een ander witbiertje.
Volgens brouwmeester Ellen zijn het beide kwalitatief hoogstaande witbiertjes waardoor het niet te proeven is dat net een andere basis wordt gebruikt.

Wieckse Rosé wordt dan wel niet in dezelfde brouwerij als Wieckse Witte gebrouwen, maar wel op een andere bijzondere plek.
De Affligem Brouwerij in Opwijk brouwt verschillende Belgische speciaalbiertjes, waaronder het befaamde Affligem abdijbier.
Een bier mag zich niet zomaar abdijbier noemen, maar moet een recept van een echte abdij hebben. Ook steunt een echte abdij-brouwerij deze abdij.
Bovendien heeft de abt het laatste woord, bijvoorbeeld op marketing uitingen over het biertje. Wieckse Rosé wordt dus gebrouwen in goed gezelschap, bij brouwers die ook het geheim van een eeuwenoud klooster wordt toevertrouwd.

Over Monique & Johannes Pijnacker Hordijk

Wat je werkelijk bent wordt pas duidelijk als je in het hart van je hart kijkt. Wie naar buiten kijkt, droomt. Wie naar binnen kijkt, wordt bewust!
Dit bericht is geplaatst in Dagelijks Leven, Testpanel. Bookmark de permalink.

Geef een reactie