Monique & Johannes Pijnacker Hordijk Een kijkje in ons leven

31mrt/160

Avond over het associatieverdrag EU – Oekraïne:

Woensdag 6 april is er een referendum over het associatieverdrag EU – Oekraïne: Gisterenavond was er daarom een informatieve avond, die druk bezocht werd door inwoners, lokale politici en daar was ik bij. Ik vind dit een ingewikkeld onderwerp, maar hecht veel waarde aan de democratie en dus ben ik van mening dat ik hoe dan ook moet zorgen een goede keuze te maken. Ik heb veel gelezen op internet en de voor en tegenstanders hebben elk hun eigen invalshoek. D avond begint ermee dat de landelijke SP het op het laatste moment laat afweten omdat elders het blijkbaar interessanter is dan in Lelystad, jammer want een kiezer is een keizer en afspraak is afspraak en die bel je dan niet even voor het begint af, maar de SP dus wel. Helaas lukt het niet om verbinding te krijgen met Oekraïne over internet en ook de studenten komen niet opdagen. Maar ondanks die kleine minpuntjes wordt het een prima avond. De hoofdspreker bij ons is: Tony van der Togt is Senior Research Fellow bij Instituut Clingendael in Den Haag. Voordat hij bij Clingendael ging werken, was hij een Nederlandse diplomaat inzake betrekkingen tussen Rusland, Wider Europe en Centraal-Azië, zowel op het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken als in Moskou, Almaty en Sint-Petersburg. De voormalige Sovetjetregiodeskundige is net terug uit Kyiv.

Verder is er ook iemand van D66. De avond begint met de discussie of dit handig is dit referendum en of er door organisatie misbruik wordt gemaakt van dit recht of er verborgen agenda is maar dit alles maakt mij weinig uit, het is er en volgens de wet geregeld en dus kunnen we beter op de inhoud letten. De inhoud van het 300 pagina tellende verdrag en wat de gevolgen zijn. De meneer van D66 vind heel duidelijk dat de groep die dit organiseerde ne de handtekeningen ophaalde misbruik maakt dus veel verder dan die conclusie kom ik helaas niet bij deze meneer. Maar Tony heeft een sterker verhaal en ik vind het een boeiende man om hem zo te horen spreken jammer dat het niet langer duurde. Er worden veel dingen gezegd en ik kan het echt niet allemaal meer verwoorden, maar het wordt er ook niet echt duidelijker op. Gaat er werk voor ons verdwijnen...ja vast maar Hallo mensen dat gebeurt nu ook al op grote schaal naar andere landen,  komt het geld wel goed terrecht...dat hopen we en zal de toekomst uitwijzen. Wordt Poetin boos...ongetwijfeld maar die hoort bij Rusland en is bang dat zijn eigen volk straks ook zonder corruptie in een mooier land willen wonen met luxe, welvaart en een rechtstaat. Wordt het voor mensen beter in Oekraïne ja met de tijd  absoluut. Hetgeen ik wel opmerk is dat we daar een land willen helpen een beter land te worden en de spiegel wordt voor gehouden ook hier kunnen we nog veel verbeteren, maar is dat een reden om tegen hun verbetering te zijn of moeten we juist samen verbeteren? . Voor we begonnen mochten we stemmen en aan het eind ook om te zien of er wat veranderd was. Vooraf stemde ik blanco ik had nog geen idee, na de avond helemaal niet meer en dus weer blanco. Thuis napraten, nadenken.

Ik hecht grote waarde aan democratie en hoe wij hier leven en zal dus gewoon gaan stemmen op woensdag 6 april. Ik vind dat eigenlijk iedereen dat zou moeten doen, het is een recht en daar moet je gebruik van maken het is een kleine moeite. Ik vind dit veel te ingewikkeld om op politiek niveau een beslissing te nemen die ik kan onderbouwen en beargumenteren. Maar waarom zou ik het dan op dat niveau gaan doen, ik ben een burger en ik kan het ook doen op een menselijk besluit wat ik wel kan onderbouwen en beargumenteren. Het is namelijk simpel mijn wieg stond toevallig in dit mooie Nederland, maar had ook daar kunnen staan en wat had ik dan gewild als inwoner van Oekraïne?  Het verdrag en kans op een beter leven, een mooier land en dus zal dat mijn insteek gaan worden. Ik gun ieder mens hetzelfde als ik mezelf gun waar ook ter wereld en dus zal ik op 6 april VOOR dit verdrag gaan stemmen. Ik ben blij dat deze avond er was en het duurde tot  ver in de nacht dat ik eruit was hoe of wat, maar kwam wel door deze avond en niet door alle berichten in media, het was Tony die bepaalde dingen zei die me deed besluiten om niet naar de politieke kant de kijken, maar heel simpel de menselijke kant. Het land is  groot 45 miljoen inwoners, met een economie van Noord Holland en bergen corruptie en men wil dit allemaal gaan aanpakken en dit zal een heel lang en moeilijk proces worden, waar de mensen in de Oekraïne ook onder zullen lijden, maar uiteindelijke zal de generatie na ons heir hopelijk volop van profiteren en een inwoner zijn van een mooier land met een mooiere toekomst en daar heeft elk mens tenslotte recht op!

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Geef een reactie

Nog geen trackbacks.