Monique & Johannes Pijnacker Hordijk Een kijkje in ons leven

21okt/151

Stadmakerij Lelystad – Tegenlicht Meet Up Lelystad: Gimme Shelter

Vannacht bijna geen slaap gehad, neus verstopt en dus probleem met beademing door neuskapje maar goed  overleven we ook wel weer. Ik ben niet erg lekker en baal want vandaag wilde ik erg graag naar de meet up Tegenlicht Lelystad: Gimme Shelter, mijn lijf denkt er anders over vrees ik. Ik twijfel en besluit dan toch onder de noemer dat als je grenzen wilt verleggen je ze eerst moet opzoeken toch gewoon te gaan en we zien wel wat erna gebeurt. Ik hou me de dag wel rustig en doe weinig,  Ik maak wat vroeger eten en houd het simpel kip, sate met rijst en na het eten komt de taxi en gaan we samen naar de bieb voor de avond. Het is best druk en ook nog zoeken want we moeten boven zijn en ik weet niet hoe je daar komt, ik wist niet eens dat er een boven was maar met hulp komen we er toch, twee liften en door de hele bieb gereden en dan begint de avond. Ik vind het een interessante avond, maar heb me ook verbaasd over een aantal dingen. Ik vind het erg jammer dat er niemand van de COA aanwezig was.

Een belangrijk punt wat naar boven is gekomen is de regie voor het willen geven van hulp, wat kan en mag en wie helpt. Leger des Heils, de kerken, Rode kruis en Welzijn zijn er ook. Welzijn is eigenlijk alleen voor statushouders en heeft daar zijn taken en subsidie voor dus zal voor deze groep weinig kunnen doen vrees ik. Het valt me op dat men snel een oplossing wil voor deze regie, er moet nu gehandeld worden en het moet opgestart worden. Ik mis het stuk van alles wat er landelijk al wordt gedaan, het lijkt erop dat ze alles zelfstandig willen starten en dat is vreemd, want er is zoveel kennis om ons heen en er zijn zoveel landelijk startpunten in mijn ogen.
1. Vluchtelingen werken Kijk wat jij kunt doen voor vluchtelingen
2. Ik wil iets doen voor een vluchteling
3. Meldpunt voor Nederlanders die iets willen doen voor vluchtelingen
Allemaal sites met informatie, landelijk bereik en gezamenlijk en ik denk dat Lelystad daar een link naar dient te maken en zo samen tot een goed plan te kunnen komen met vrijwilligers die willen helpen en op die manier gebeurt het georganiseerd, duidelijk en voor iedereen op goede manier.
Een ander punt is dat men spullen nodig heeft en dat is vaak zo geregeld, maar het meest belangrijke is een arm, luisterend oor en hoe ga je daarmee om. Waarom doe je het? Deze mensen kunnen je ook telleurstellen en ik denk dat misschien simpel maar dat doen ook andere mensen, niet alleen vluchtelingen. Als je afhankelijk bent en hulp nodig hebt is dat vaak moeilijk om te vragen en als je het vraagt en krijgt wordt er verwacht dat je dankbaar bent, dat zijn ze ook maar hoe laat je dat zien. Hoe ervaren mensen dankbaarheid is dat met woorden, gebaren. Tegenover dankbaarheid staat telleurstelling als men geholpen heeft en die dankbaarheid niet ervaart omdat het simpel niet geven wordt op een manier dat ze het zo kunnen ervaren  en dan heb je dus teleurstelling en hoe ga je daarmee om. Daarnaast als je gaat praten met mensen die zoveel mee gemaakt hebben wat doet dat met jou emoties het zijn geen sprookjes of mooie verhalen, maar diepe shit en ellende en hoe geef je die ervaring een plekje. Daarvoor is ook een soort begeleiding nodig en die vind je dus ook weer bij de links die ik hierboven al vermeld.

Dan komt het stuk over wat moeten deze mensen in de opvang doen, dagbesteding. Kinderen moeten naar school en de taal leren, onze normen en waarden. De volwassen moeten ook de taal leren en iets te doen hebben hoe regel je dat?  In dit verhaal mis ik wel het stuk dat een vluchteling zelf zijn inburgering moet regelen op een NL site, die zelf moet financieren met lening en dat alles lukt het examen wordt gehaald men een huis kan gaan zoeken en dat moet inrichten, ja ook dar kan men weer een lening voor krijgen. Vaak krijgen ze wel spullen van instellingen, burgers maar bijna alles moeten ze zelf doen. Een van de grote angsten bij tegenstanders is dat zij alles krijgen en als ze komen  dat hun bedje gespreid is en dat is absoluut niet zo. Jammer dat dit niet werd benoemd.
Dagbesteding kan door nuttig bezig zijn met inburgering, taal leren en zien hoe wij dingen doen, praten met mensen en in de bevolking opgaan. Er zijn ondernemers aanwezig en die geven voorbeelden van wat kan en hoe ze denken dat het werkt, een van de dingen is dan vrijwilligerswerk, iets terug doen voor de maatschappij. Men stelt voor een lijst van bedrijven te maken en welke taken daar dienen te worden gedaan zoals kopieerwerk, voegen verwijderen, groenvoorziening en dat soort dingen en dan de vluchtelingen vragen wat zij kunnen. Het lijkt heel erg op wat we nu ook moeten doen voor onze eigen kwetsbare groepen en dan raak je meteen de volgende angst aan van de tegenstanders. Want alle ouderen die geen dagbesteding meer hebben, gehandicapten die een aangepaste baan dienen te vinden, mensen met uitkering die op zoek moeten naar tegenprestatie en dan niet te vergeten dat dit alles dient te gebeuren zonder dat er arbeid verdrijving ontstaat. Je ziet nu al dat normaal betaalde banen worden omgezet in  tegenprestaties. Er wordt veel gevraagd van mantelzorgers en vrijwilligers en ik denk dat we dienen op te letten dat we niet gaan verschuiven. Ik bedoel daarmee dat de vrijwilligers nu niet de ouderen laten zitten om de vluchtelingen te helpen. Er wordt van ons als burger veel gevraagd, help doe mee en vooral participeer, maar er zijn grenzen. De tegenstanders die roepen ons volk eerst doelen denk ik hier ook op. Het is nu al erg moeilijk om al die Wahjongers een goede plek te geven en  mensen die normaal sociale werkplaats of dagbesteding hadden iets nuttigs te laten doen en nu zijn de vluchtelingen er en opeens hoor ik ook heir  geen probleem  dat doen we gewoon.......ja euh waarom lukt het  dan nu niet voor onze eigen kwetsbare groepen? Op 1 januari 2018 zijn duizenden mensen hun gehandicaptenuitkering kwijt terug naar bijstand en  op zoek naar dagbesteding, werk en ik denk dat je dit niet van elkaar dient te doen maar gewoon als geheel. Vluchtelingen en onze eigen groepen samen helpen te participeren en mee te doen, en dan zeker geen voegen verwijderen want dit is een betaalde baan en ik ben geen voorstander van dat deze groepen mensen worden ingezet als goedkope arbeidskracht zodat de bedrijven nog meer winst kunnen noteren! Voorbeelden die worden ook genoemd zijn het bosbeheer die mensen had gevraagd te helpen de hei boompjes vrij te maken en een hele groep vluchtelingen wilde dat graag, super  op 7 november is er weer zo'n landelijke dag en ik denk dat je niet alleen dus dit soort dingen moet doen voor vluchtelingen maar gewoon voor alles en iedereen dan snijd het mes aan twee kanten.

De avond wordt afgesloten en een aantal mensen blijft om dingen af te spreken en op te starten. Er is een mail adres waar mensen nu naar kunnen mailen met ideeën en  zich kunnen aanmelden  als ze iets willen doen helpen@stadmakerij.nl  Deze avond is georganiseerd door de stadmakerij kijk op hun site wat ze doen en waarvoor ze staan, ze zijn een inspiratieplek voor  Lelystad en willen met iedereen dit dat wil werken aan verandering in de stad en samenleving.

Er is nog veel te zeggen en te doen, maar dit is het voor nu en ik kijk uit naar hoe de zaken zich verder ontwikkelen. Voor de goede orde ik vind het ingewikkeld om deze mening voor iedereen duidelijk te verwoorden dus als je je aangevallen voelt of gekwetst  vraag dan wat ik bedoel wie weet.....was ik niet duidelijk, heb ik het verkeerd verwoord en  het kan ook simpel zijn dat we er anders over denken en daarvoor ook respect uiteraard.

Reacties (1) Trackbacks (0)
  1. Chapo, goed verwoord


Geef een reactie

Nog geen trackbacks.