Monique & Johannes Pijnacker Hordijk Een kijkje in ons leven

8nov/100

Oostvardersplassen hoe en wat nu verder……

Maandag 8 November
Johannes vertrok vroeg naar Amsterdam en ik stond half 10 pas op, geen haast vandaag.
Het begon meteen met een calamiteiten sms, okay even kijken op omroep Flevoland en er was een grote brand in Dronten, ver van hier.
Ik verzorgde de dieren, deed huisje, werkte aan het forum en deed weer mee met prijsvragen.
Moest nog wat dingen regelen en zat daarvoor aan de telefoon en de dag ging langzaam maar zeker om.
De NUON kwam de meterstanden opnemen, ben erg benieuwd naar de afrekening, weer minder verruikt, tenminste dat hoop ik nu we alle lampen hebben vervangen maar we gaan het vanzelf wel zien, het duurt nog ongeveer 4 weken voor de afrekening er zal zijn.
In de middag heb ik naar het spoeddebat gekeken over de Oostvaardersplassen en ik wordt af en toe erg moe hiervan, het is een stuk natuur dat er al 30 jaar is en ja het was als proef begonnen, maar het is al 30 jaar goed.
In 2002 zijn er veel dieren verplaatst naar andere gebieden omdat er teveel kwamen en die leven nu ergens op de Veluwe, dit kan dus nu niet meer omdat er door de EU een verbod is op vervoer van deze dieren zonder oormerk.
Het is een ingewikkelde situatie en de cijfers zijn duidelijk, het is een geslaagd project er zijn in de laatste 30 jaar heel veel dieren meer zie hieronder de grafiek over groei tot 2010.
Nu hadden we een extreme winter, die hebben we de afgelopen 30 jaar wel eens meer gehad, maar ja daar kan ik niet veel meer over herinneren als het om dit onderwerp gaat, maar ik denk dat er toen ook wel dieren stierven door de kou en honger.
Goed afgelopen winter was het dus weer extreem en zijn er vele dieren overleden, uiteindelijk is men gaan bijvoeren en nu wil men het gebied zo aanpakken dat men dieren van te voeren al gaat schieten om een hongerdood te voorkomen, tja is een oplossing maar laten we toch eerst eens even afwachten hoe de winter zich zal ontwikkelen.
Ook wil men dat de natuur vanaf nu niet meer zijn gang kan gaan, Staatsbosbeheer zal moeten gaan regelen, voeren, snoeien, planten, afschieten, geboortebeperking en kortom het o zo mooie gebied zal nooit meer hetzelfde zijn en dat na 30 jaar.
Ik vraag me werkelijk af waarom, is er dan echt iets op tegen om de natuur voor zover het kan zijn eigen gang te laten gaan in een heel klein stukje Nederland?
We zullen het wel gaan beleven hier en ieder geval is heel Nederland wel op de hoogte van het bestaan want iedereen heeft een mening, iedereen heeft wel een oplossing, maar wat het gaat worden geen idee.
Als je het mij vraagt moeten we een deel weer uitzetten in andere gebieden binnen Nederland en jammer voor EU wetgeving, maar je gaat toch geen dieren doden omdat je bang bent dat ze misschien over een paar weken honger zullen gaan lijden, schiet ze dan af las het zover is dan weet je ook hoeveel je er af dient te schieten.
Tenslotte gaan we ook niet naar ziekenhuis en de mensen die erg ziek zijn en straks een pijnlijke dood hebben ook al vast maar in laten slapen of wel dan, nee precies daar gaan we maar door met medicatie, pijn verzachten en wat dan ook, maar las het om dieren gaat moeten we meteen uit voorzorg maar gaan schieten en doden.
Een beetje meer respect voor de dieren en de natuur zou ik wel op prijs stellen.

image001 image002
In de avond zijn we weer druk geweest met opruimen van de hobby kamer en het schiet niet echt op er komt steeds bij en we verplaatsen het steeds zodat het weer werkbaar is, maar ach zo blijven we lekker bezig.
Nu moest ik een akst extra hebben om de zomer kleren van Lianno in op te slaan en die is er nu dus missie geslaagd.
Nog even lekker naar CSI en Bones gekeken en nu duik ik lekker onder de douche en bed in.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Geef een reactie

Nog geen trackbacks.