Monique & Johannes Pijnacker Hordijk Een kijkje in ons leven

18apr/083

WMO ellende deel 1

Donderdag 17 April
Alleen de dag geeft het al jaren aan het is vandaag DONDERdag en in dit geval letterlijk.
Ik was al zwaar beroerd opgestaan misselijk, diaree, koorts en kortom geen goed begin van de dag.
Vandaag is voor het eerst in maanden de post erg vroeg....jammer dat het geen leuke post is.
Er is een brief van de gemeente Lelystad omtrent de PGB via de WMO Wetgeving.
Vraag me niet hoe het kan dat iemand die één aanvraag indient gewoon twee verschillende beschikkingen ontvangt binnen korte tijd.
Op 8 februari jl ontving ik een positieve beschikking en meteen ook geld van de Gemeente, het PGB was toegekend voor de periode van 1 januari 2008 tot en met 27 November 2012, er zit een beschikking voor de bedragen in die ik ga ontvangen en deze worden elk jaar herzien, de eigen bijdrage komt later staat er.
Dan komt vandaag beschikking nummer twee, die is echter negatief en de reden is dat ik een gezonde man heb en zo staat er dus dat hij de gehele verzorging en huishouding dient over te nemen.
Ja leuk maar euh zoals ik hun al melde hoe dan? Want mijn man werkt en is van 6,30 - 19.30 uur van huis en dan als hij thuis komt nog alles doen......lijkt me niet gezond maar goed.
Hoe dan ook het werd dus een hele middag bellen en vragen maar bij het WMO kantoor in Sittard sta ik vermeld met PGB, bij de Gemeente Lelystad kan men niet een seen dossier vinden dat actief is, alleen een dossier dat gesloten lijkt in maart 2007....erg handig.
Kortom ik ben even flink uit mijn dak gegaan tegen de mensen van de Gemeente en maandag bellen ze terug, ondertussen zoekt het WMO kantoor het nu uit.
Het is al erg genoeg dat ik in februari de boel pas ontving en alles met ingang van 1 januari moest tekenen terwijl dat eigenlijk niet kan dat is fraude met de datum, maar ja ik had weinig keuze.......en nu kan ik een jaarcontract gaan beeindigen met mijn hulp, kortom chaos alom.
De gemeente en het WMO kantoor maken er een zooitje van en ik baal er van dat ze hun werk niet fatsoenlijk doen, je krijgt jonge dames aan de telefoon die je indicatie gesprek met je voeren over de telefoon, je hebt dan iemand aan de lijn die geen inzage heeft in je medisch dossier, je ziekte niet kent, jouw niet ken en toch beslist dat je geen negatieve gevolgen ondervind als je geen PGB krijgt, maatschappelijk gezien en ook als het om zelfredzaamheid gaat, bedankt ik vind het knap werk hoor dat iemand dat allemaal kan beslissen in een gesprekje van paar minuten zonder je te zien of dan ook maar iets van je ziekte te weten.
Maar het kan omdat er blijkbaar een protocol is dat bepaald wat mensen in hetzelfde huishouden al moeten doen als een van de andere het niet kan, klein voorbeeld stel ik had een kind in huis van 5-12 jaar dan zou die al moeten kunnen afwassen, afdrogen, tafel dekken, tafel afruimen, algemene opruim werkzaamheden en een boodschap...natuurlijk stuur vooral zon jong kind alleen naar het winkelcentrum.
Is de persoon tussen de 18-23 jaar dan moet die nog veel meer doen eigenlijk alles wat een één persoons huishouden in houdt.
Neem me niet kwalijk maar ik vraag me af welke idioot in Den Haag dit heeft vast gesteld, maar zo is het wel dus hoe meer kids je hebt hoe sneller men kan zeggen in de Gemeente waar je woont u krijgt geen hulp u heeft gezonde kinderen en een gezonde man en verder kijk men niet.

Vorig jaar bleef er in geheel Nederland een overschot in de geld pot bij WMO van 228 miljoen euro en gekke is dat men maar 28 miljoen euro aan de staat hoefde terug te betalen.
Men heeft dus 200 miljoen winst gemaakt ten koste van de chronisch zieke, gehandicapte en oudere door gewoon hulp af te neen en te melden dat het de regels zijn maar met de huidige regels krijgt niemand straks nog hulp.
Positief puntje is wel dat de gemeentes straks een vette spaarpot hebben onder de noemer WMO en ik vraag me af waar dat geld dan blijft...........

morgen meer........nu ben ik het zat ik ben moe, niet lekker en voel me zo voor schut staan door deze dingen alsof het leuk is om elke keer je hele hebben en houden te moeten vertellen en elke keer hetzelfde verhaal te moeten doen, elke keer de onnodige keuringen allemaal energie en geldverspilling.
ONGENESELIJK is ONGENESELIJK en wat is er nou zo moeilijk te accepteren hieraan.....maar nee elk jaar dezelfde bergen papieren invullen, kopietjes maken van je paspoort, trouwboekje, rekening afschriften en dan het liefst nog in 3 voud ook...want elke afdeling wil zijn eigen kopie en dan nu alles maar over de telefoon ze bellen voor je financiele gegevens, ze bellen op om je te indiceren terwijl iedereen weet dat telefoneren niet opgenomen mag worden zonder toestemming en zonder opname is het jouw woord tegen dat van hun lekker geregeld hier in Nederland als je nog niet ziek genoeg bent wordt je het echt vanzelf wel als je in dat cirkeltje bent beland.

Reacties (3) Trackbacks (0)
 1. Hoi Moon

  Wat een ellende allemaal.En het ergste is ik ken het.Toen Anneke 11 was zeiden ze ook dat die al huishoudelijke taken kon doen.En als ze dan een jaar of 18 zijn en ze ontsporen hebben ze een slechte juegd gehad en dan hebben wij het weer gedaan.Nu heeft de maatschappelijkwerk van het LUMC er voor gezorgd dat ik wel hulp krijg.
  Veel sterkte er mee.

  Gr Anja

 2. Wat een gedonder heb je daarmee ! Is duidelijk slecht geregeld !
  Heel veel sterkte ermee; ik hoop dat je het toch nog een beetje snel kan afhandelen. Misschien heb je mazzel en een keer een echte goeie aan de telefoon zodat alles snel rond is !
  SUCCES !!!!

  groetjes Marian

 3. Lieve Moon,

  Hier zijn geen woorden voor! Wat een ellende zeg. Ik wens je veel sterkte en hoop dat het alsnog kan worden opgelost.

  Liefs van San


Geef een reactie

Trackbacks zijn uitgeschakeld.