Monique & Johannes Pijnacker Hordijk Een kijkje in ons leven

27jun/072

Meer uitleg over de beademingsondersteunin

Even een terugblik
Op donderdag 14 juni werd ik verwacht bij de AVA, dit staat voor afdeling voor ademhalingsondersteuning, deze afdeling is ondergebracht bij het revalidatie centrum Groot Klimmendaan in Arnhem en is een onderdeel van Centum voor Thuis Beademing (CTB) van Universitair Medisch Centum (UMC) in Utrecht en op 25 juni kwam ik weer thuis.
Tijdens de eerste 5 dagen heeft men mijn bloedgassen bepaald overdag en vooral in de nacht, eerst door een slagaderinfuus in mijn pols (arterielijn) en later door steeds te prikken in je vingertopje en dan wat bloed af te nemen.
Uit deze bloedtesten kwam naar voren dat ik overdag geen problemen heb, maar in de nacht dus wel.
Mijn zuurstof gehalte is overdag gemiddeld 98% en in de nacht rond de 95%, maar het CO2 (
kooldioxide) gehalte was overdag in orde maar in de nacht boven de gestelde normen.
Het aan de hoge kant zijnde CO2 kan grote problemen geven zoals hoofdpijn, nachtmerries, zweetaanvallen, onrustig slapen, vermoeidheid en zelfs depressies.
Omdat ik een aantal van de voorkomende klachten heb is er besloten om te beginnen met ademondersteuning, dat wil zeggen dat een speciaal apparaat mij volgt tijdens de nacht en tijdens mijn ademhaling mij extra lucht toedient.
image001 Opgestelling naast bed.image002 Het aparaat.

Het is dus geen toediening van zuurstof, maar het apparaat zuigt lucht uit de omgeving aan, filtert het en geeft het mij via een neuskapje.image003  Het neuskapje.Hierdoor krijg ik meer longinhoud en dus meer lucht binnen en daalt het CO2 gehalte in mijn bloed.
Na een paar dagen had ik al een aantal zaken die mij opvielen, ik heb bijvoorbeeld geen hoofdpijn meer, wat een verademing is dat na al die jaren elke dag hoofdpijn te hebben gehad, daarnaast schijn ik volgens mijn omgeving helderder uit mijn ogen te kijken en over het geheel voel ik me veel fitter dan voorheen na het opstaan.
Hoe de resultaten verder zullen zijn en welke invloed ze zullen hebben zal de tijd uitwijzen.
Elke nacht staat het geheel naast mijn bed en zorg ik dat ik minimaal 6 uur en maximaal 8 uur beademd wordt door het apparaat.
Een te hoog CO2 is slecht maar een te laag CO2 geeft ook lichamelijke problemen.
Ter controle krijg ik 2 keer per jaar thuis bezoek van het C.T.B (Centrum voor Thuis Beademing uit Utrecht).
Daarnaast ga ik 2 keer per jaar naar de C.T.B polikliniek voor controle in Utrecht, tot slot komt er 2 keer per jaar iemand langs van de fabrikant van het apparaat voor onderhoud en controle dat alles nog goed functioneert.
Elke week maak ik zelf het apparaat schoon en dan vooral de toebehoren zoals slangen en neuskapje, alles wordt elk half jaar vervangen.
Ter controle dat de instellingen nog goed zijn voor mijn situatie krijg ik 2 keer per jaar een meetapparaat thuis om mijn hartslag, zuurstofgehalte, CO2 gehalte en nog wat andere zaken te meten.
Alles wordt netjes bijgehouden in een map met o.a. informatie, instellingen en onderhoud tips, de zogenoemde CTB-map.

Op verzoek staan er nu dus ook foto’s in deze post van de apparatuur, hoop dat de foto’s duidelijk genoeg zijn.Ik krijg heel veel vragen over hoe dat nou is om met een neuskapje te slapen…nou ik moet eerlijk zeggen dat het me erg meevalt.
Het allerbelangrijkste is dat je het juiste kapje hebt en dat het niet te strak zit, want dan krijg je zere drukplekken op je voorhoofd en neus.
Het ademen doe je dus zelf maar je volgt het ritme van het apparaat en als het nodig is kan ik vaker ademen, als ik teveel adem (30 keer per minuut of meer) dan zal het apparaat een alarm geven, want dat is dan hyperventileren.
Verder houdt het apparaat in de gaten of ik genoeg druk opbouw heb in de longen en of ik niet teveel lucht verloren laat gaan in beide gevallen geeft het apparaat een zeer irritante en harde pieptoon als alarm, eentje waar je echt niet doorheen zal slapen.
Ik krijg op dit moment per minuut 12 keer een stoot lucht aangeboden en zolang ik op tijd inademen uitadem gaat het heel makkelijk.
Slikken en praten, moet je met beleid doen anders krijg je rare dingen zoals lucht inslikken die je dan weer kwijt moet via boeren en winden of je maakt hele vreemde geluiden, gelukkig heb ik daar weinig of geen last van.
Het is me dus reuze meegevallen en men liet me weten dat ik heel snel door had hoe het in zijn werk ging en daar ben ik zelf wel blij om, want hoe eerder het gewoon is om mee te ademen hoe eerder je profijt hebt van de ademondersteuning.

Meer kan ik er niet over melden, ik hoop dat dit duidelijk is voor iedereen en anders zie ik jullie vragen wel in de reacties terug…….

 

 

Reacties (2) Trackbacks (0)
 1. goede uitleg monique 🙂
  enne ik hoop dat je je gauw wat beter gaat voelen !!

  klikkker de klik is ook gebeurd

  groet Nicole

 2. Ben ook elke dag aan het klikken hoor! 😀
  Ik blij het maar maf vinden hoor.
  Bijna altijd word er eerst gezegd dat zulke klachten psychisch zijn en na verdere onderzoeken blijkt iets zo te verhelpen kunnen zijn.
  Ik weet dat je al een tijd last had en wel wist welke richting je op moest denken.
  Vervelend dat je zo moet slapen maar toch gelukkig dat je klachten minder worden.
  Wanneer zullen we een bakkie doen?
  xxx Chris


Geef een reactie

Nog geen trackbacks.