Monique & Johannes Pijnacker Hordijk Een kijkje in ons leven

6jan/061

Belachelijk

Friezen kapen site Ed Nijpels

De Friesche nationalistische groep ?Stifting Fryske Aksje? heeft de domeinnaam www.ednijpels.nl geclaimd.

De organisatie protesteert tegen het feit dat de commissaris van de koningin in Friesland na zes jaar nog geen Fries spreekt.

Nijpels kan zijn domeinnaam terugkrijgen als hij een keer een Statenvergadering in het Fries leidt. Dat heeft de stichting dinsdag bevestigd. ,"Ed Nijpels is een uitstekende commissaris van de koningin'', stelt een zegsman van Stifting Fryske Aksje. ?Maar het is natuurlijk belachelijk dat een vertegenwoordiger van een tweetalige provincie maar 驮 van die twee talen machtig is.''

Nijpels stelde op de regionale radio niet blij te zijn met de actie. ?Dit is een ludieke actie, maar voor hetzelfde geld word je site gekaapt door mensen die er misbruik van willen maken.'' Via een woordvoerster laat Nijpels weten niet op de eis van de Friese nationalisten in te gaan. ?Het is een zwaar middel om voor een ludiek initiatief naar de rechtbank te stappen'', legt ze uit. ?Bovendien kan hij zich bij gelegenheden wel degelijk in het Fries uitdrukken.''

De actiegroep komt voort uit de Groningse studentenvereniging Bernlef, die zich hard maakt voor behoud van de Friese taal. Eerder baarde de stichting al veel opzien met een eigen Kameleon-film.

Deze maakten de initiatiefnemers in 2003 uit protest tegen het feit dat de offici묥 Kameleon-film in het Nederlands werd gefilmd en niet in het Fries. Aan dit opmerkelijke project verleenden onder anderen Hans Wiegel, Foppe de Haan en Piet Paulusma hun medewerking.

Wilt u uw Fries even oefenen, of bent u nieuwsgierig geworden, neem dan een bezoekje op de gekaapte website en klik hier

http://www.ednijpels.nl/

Bron: ad.nl

 

Belachelijk dit is Nederland dus de enige taal die Ed Nijpels dient te spreken is Algemeen Beschaafd Nederlands en dus geen Fries.
Zou even mooi worden dat elke politicus de streektaal of dialect dietn te gaan spreken, nou als het aan mij ligt dus niet.

Reacties (1) Trackbacks (0)
  1. De actie is extreem maar wel terecht. Fries is dé taal van Friesland bij nationale wet erkend naast het Nederlands, het is zelfs onze tweede rijkstaal en het zou Nijpels sieren als hij, al is het inderdaad maar één keer, de Statenvergadering zou leiden in het Fries.
    Wat mij altijd opvalt onder Nederlanders is de ongelovelijke onwetenheid aangaande talen en dialecten. Fries is de tweede rijkstaal van Nederland, geen dialect. Verzinnen doe ik dit niet, het is zo erkend binnen de Europese Unie en ook ondertekend door de Nederlandse regering. Onze regering, daarmee dus Nijpels, heeft de plicht het Fries te steunen en te onderbouwen. Dit is bij (Europese en nationale) wet verankerd. Ed Nijpels heeft de functie in Friesland aangenomen, actieve en passieve kennis van het Fries hoort daarbij. Het is alleen rechtvaardig, hoe zouden wij het vinden als een Italiaan of Pool deel zou nemen aan de tweede kamer en geen Nederlands zou praten ? Juist, verontwaardigd ! Terecht want Nederlands is de rijkstaal van Nederland, net zo goed als dat Fries de rijkstaal is van Friesland. Als er een deel Friezen is die vind dat Ed Nijpels Fries zou moeten gebruiken, al is het als symbool maar voor één keer, is dat hun wettelijke recht.


Geef een reactie

Nog geen trackbacks.